• Регистрация

бyтoни зa cпoдeлянe


Отвличанията, търговията и трафикът на деца са съвременно, зловещо робство, често пъти в най-извратената форма. Според международните доклади за 2005 г., жертвите на трафик от Източна Европа, включително за осиновяване, са най-много от България.
Насилието върху деца, педофилията, гаврите с детската уязвимост са почти ежедневие, а ние и нашите рожби не сме подготвени за това.
Нещастието връхлита изневиделица и шокът е ужасен. Светът рухва и не знаеш дори как да реагираш... Никой не ни е подготвил...


СКЪПИ РОДИТЕЛИ,
1. Възпитавайте детето да бъде смело! Не насаждайте страх в детето! Страхливите деца са по-уязвими. Обяснете му какво значи неизбежна самоотбрана!
2. Опознайте приятелите на Вашето дете! Спечелете тяхното доверие, за да сте добре информирани за детето си и неговите контакти!
3. Изисквайте адресите и телефоните на приятелите на Вашето дете! Опознайте техните родители и средата, в която живеят! Бъдете особено предпазливи към новите познанства, може да се окажат фатални...
4. Ако оставяте детето само в къщи, търсете помощта на близки или познати, които да го проверяват и наглеждат!
5. Обяснете на детето защо е опасно да остава на улицата, когато се здрачи!
6. Бъдете бдителни за пари и други подаръци, които детето получава! Разберете кой и с какви подбуди ги дава на детето!
7. Когато детето Ви системно и продължително се застоява в нечие жилище, проверете с кого и защо го прави! Намирайте време за разговори с Вашето дете! Въоръжете се с търпение да изслушвате детето! Вникнете в неговите проблеми и контакти
8. Не оставайте детето си без надзор през дните на големи църковни или национални празници. В такива дни се развихрят педофили и похитители.
9. Научете детето от малко да разпознава и се доверява на служителите на реда!

КАК ДА ПОСТЪПИМ, КОГАТО ДЕТЕТО Е БИЛО ПОДЛОЖЕНО НА НАСИЛИЕ:
1. Незабавно подложете детето на медицински преглед! Изискайте документиране на състоянието му и последиците от насилието в съдебна медицина.
2. Обезателно уведомете полицията за случилото се! Дайте информация за лицето, което е извършило насилието или за предполагаемия извършител!
3. Подайте жалба в прокуратурата!
4. Потърсете адвокат и преследвайте съдебно извършителя! Така със сигурност ще предпазите евентуално и друго дете от насилие.
5. Бъдете внимателни и толерантни към детето! От Вашето поведение и грижи зависи психологическото възстановяване на детето.
6. Самовъзпитавайте се срещу фалшивия срам! Жертвата не бива да преживява срам. Наранените деца трябва да бъдат приобщени, а не сочени с пръст. Те се нуждаят от обичта на родители, близки, на цялото общество.

КАКВО ДА НАПРАВИМ:

І. ПРЕДИ ДА СЕ Е СЛУЧИЛО НЕЩАСТИЕТО ДА ИЗЧЕЗНЕ ДЕТЕ:
1. За издирването са нужни портретни снимки на детето. Затова ежегодно подновявайте фотопортретните снимки на детето! Направете си антирисков албум!
2. Нужно е да знаете кръвната група на детето!
3. Запазвайте коса от детето за ДНК-анализ! Може да съхраните и млечните зъби!
4. Фотографирайте и документирайте всички родови и придобити белези, операции или други физиологични особености. Филмирайте лицето и тялото.
5. Попълнете и съхранете антирисковата карта. (Получава се от фондацията).


ІІ. АКО ДЕТЕТО ВИ ИЗЧЕЗНЕ:
1. Веднага подайте молба за издирване в полицията! Настоявайте за спешни издирвателни действия! Ако такива не последват, обърнете се към дежурния прокурор!
2. Обърнете се към пресата и електронните медии! Веднага тиражирайте портретни снимки!
3. Никога не предоставяйте оригинални документи и единствени снимки! Само копия, дори и в съда!
4. Опаковайте в найлонов плик всички дрешки, чорапи, обувки и други предмети, с които детето е било в контакт през последните дни! Те са полезни при издирването.
5. Запазете непокътната обстановката в къщи! В случай на амнезия, детето ще трябва да възстанови спомените и паметта си.
6. Повика ли Ви “доброжелател” да си получите детето, не се връзвайте! Обикновено се цели да опразните лекомислено жилището и Ви оберат. Не действайте сами! Потърсете приятели, роднини, спецчастите!
7. Не се доверявайте на ясновидци и врачки! Няма открито дете от тях! Каквото и да Ви кажат, то не може да послужи за доказателство. Никога не представяйте техните “виждания” за истина пред властите. Това единствено може да навреди на същинското издирване. Не си губете времето и парите със вятърничеви неща. За тия „дето чуват гласове и т.н” има специални клиники.
8. Освободете се от всеки страх, от всяко колебание, от всяка заблуда! Залогът е вашата рожба и властите са длъжни да ви защитят. Вие и детето ви имате международно гарантирани права. Проучете ги! Отстоявайте ги с помощта на адвокат пред съда!

СКЪПИ ВЪЗРАСТНИ, НЕИЗВЕСТНОСТТА Е НАЙ-ЖЕСТОКОТО НЕЩО. ЗА ДА НЕ БЪДЕ СЪВСЕМ БЕЗПОМОЩНО ДЕТЕТО ПРИ ОТВЛИЧАНЕ ЗАД ГРАНИЦА, ПОМОГНЕТЕ МУ ОТ МЪНИЧКО:
1. Да наизусти името на Родината си и нейната столица, домашния адрес и телефон!
2. Да знае, че по света има български посолства, от които да търси закрила! Да търси настоятелно помощ от униформени лица, независимо че говорят на чужд език!
3. За нищо на света да не вярва на чуждите хора, колкото и те да са мили, че неговите родители са го изоставили, вече забравили, че са го продали или че вече не са живи!
4. Да бъде абсолютно убедено и сигурно, че родителите му няма да престанат да го търсят и рано или късно ще го намерят! Да крои тайно да избяга!
5. Да знае, че където и да попадне, каквито и гадости да му се случат, не бива да се срамува и винаги да вярва, че родителите му го очакват да се завърне, че винаги ще го приемат с радост и обич, че винаги и във всичко ще му помогнат! Само да си дойде!
6. Разигравайте с детето си различни ситуации, с които то би следвало да се справи. Нека то си изгради норма на поведение и защита в екстремни ситуации. Няма кой друг да го подготви за оцеляване освен вас.

ФОНДАЦИЯ “СЪВЕСТИН”
Т. Деянов

 !!! Вижте повече информация в секция КАК ДА ОЦЕЛЕЕШ